Jönköping på sista plats i ny jämställdhetsrapport
Andelen kvinnliga chefer i det privata näringslivet har stigit stadigt under det senaste decenniet. Men Jönköpings län är kvar på sista plats. Kommunstyrelsens ordförande tror att det beror på traditionella ideal och frikyrklighet i länet.
Kvinnor på ledande positioner i våra största företag har ökat stadigt under de senaste decennierna. Det slår tankesmedjan Allbright fast i en ny rapport. Hos storbolagen så är nu 40 % av styrelseledamöterna nu kvinnor och de medelstora ligger inte långt därefter. Samtidigt finns 53 bolag på listan som helt saknar kvinnor i sin ledningsgrupp.
Jönköpings län sämst i klassen
Listan över mest jämställda län toppas av Stockholm före Gotland och Uppsala. Mot botten hittar vi Blekinge, Örebro, Värmland, Kalmar och Västerbotten på 27 %. Allra sist ligger Jönköpings län på 25 %. Gemensamt för de bottennoterade är en arbetsmarknad dominerad av tillverkning och energi, traditionellt mansdominerade industrier.
Rapporten lyfter också stora skillnader mellan olika arbetsområden där HR-chefer, jurister och marknadschefer i hög grad är kvinnor. På IT och försäljning är det betydligt med manligt. Lägst av alla poster har VD-rollen där endast 11 % är kvinnor.
”Kultur och tradition”
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) är inte överraskad av rapporten.
Det är väl utmärkande för länet. Tittar man på uttag av föräldraledighet ser det ungefär likadant ut.
Hon pekar på rollen som en traditionell familjesyn och hög grad av frikyrklighet kan spela på hur arbetsmarknaden ser ut. Även om hon är noga med att poängtera att det är hennes egna spekulationer och ingen forskning.
Hon lyfter att kommunen arbetar tillsammans med länsstyrelsen med jämställdhetsfrågor och genomför utbildningar för anställda och politiker. Men några tvingande åtgärder mot de privata företagen ser hon inte framför sig.
Vänsterpartiets ordförande i Jönköping Johan Tiger delar Nilssons bild av att traditionella värderingar kan spela in. Han lyfter att Vänsterpartiet på riksnivå önskar se kvotering till bolagsstyrelser.
Det kommunen kan göra är ju att själva vara ett gott föredöme vid sina chefsrekryteringar.
Meddelar han i ett skriftligt svar. Han tror även att fler familjeföretag och att frikyrkoförsamlingarnas inflytande i länet kan spela in.
Utvecklingen har stannat av
Även om siffrorna på lite längre sikt har blivit allt bättre så har mycket stannat av under de senaste fem åren. I alla fall när det kommer till andel kvinnor i bolagsstyrelser. Det har legat stabilt på runt 35 % sedan 2018.
Rapporten lyfter också stora brister när det kommer till representation av olika etniciteter. 95 % av personer i ledningsgrupper och 97 % av styrelseledamöter under 2023 var vita.
Vi har sökt representanter för Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Husqvarna Sverige utan framgång.
Bildrättigheter: Till vänster Rådhuset Jönköping, fotograf Vendela Bodin. Till höger cwizner Indie_charles, CC0, via Wikimedia Commons.